Weekend Vipassana retraites

Weekend Vipassana retraites voor groepen van maximaal 18 deelnemers. Begeleiding: Jerome Stoel.

We mediteren volgens de methode van de Birmese leraar Mahasi Sayadaw (1904-1982), in de traditie van zijn opvolger Sayadaw U Pandita (1921 – 2016).

Je hebt gedurende het weekend geen contact met anderen, omdat je continu bezig bent met oefenen. De focus ligt op zelfobservatie, waarbij het doel is om de geest diepgaand te zuiveren. Vijf kwaliteiten worden versterkt: vertrouwen, energie, mindfulness, concentratie en (intuïtieve) wijsheid. Niet alleen voel je je hierdoor gelukkiger, je zelfvertrouwen wordt er ook groter door.

Voor wie is het Vipassana retraiteweekend bedoeld?

Dit Vipassana retraiteweekend is vooral geschikt voor mensen die zich een tijdje in stilte terug willen trekken, en die graag met gerichte instructies hun geest willen onderzoeken om verder tot zichzelf te komen. Ook wordt de verbinding tussen lichaam en geest verdiept en verstevigd.

Ervaring met mindfulness en/of Vipassana is handig, maar zeker geen vereiste. Het is belangrijker dat je bereid bent om lange tijd in stilte door te brengen, zonder contact met anderen. Ook zijn enthousiasme en welwillendheid van belang. Als je twijfelt of het weekend iets voor jou is, kun je altijd contact opnemen.

Programma

Vanaf 10.00 uur vrijdagochtend ben je welkom op de locatie. Dan heb je een uur om je op je kamer te installeren, kennis te maken met andere deelnemers en eventueel de omgeving te verkennen met een kleine wandeling. Om 11.00 uur beginnen we met kennismaken en een korte inleiding. Om 12.00 uur staat er een warme maaltijd klaar voor iedereen. Na de eerste instructies om 14.00 uur gaat de stilte in.

Zaterdagochtend start het programma om 5.30 uur. De dag wordt gevuld met sessies van een uur, waarin we afwisselend lopend en zittend mediteren. Er zijn drie maaltijden: ontbijt om 7.00 uur, een warme maaltijd om 12.00 uur en bouillon om 17.30 uur. ’s Avonds is er om 18.30 uur een lezing, gevolgd door aanvullende instructies. We stoppen om 21.00 uur.

Zondagochtend volgen we hetzelfde programma als op de zaterdag. Om 14.30 uur wordt de stilte verbroken, en vervolgens nemen we tot 16.00 uur de tijd om te integreren en ervaringen uit te wisselen.

Zaterdagmiddag en zondagochtend is er tijd voor persoonlijke instructies en interviews van ongeveer 15 minuten per persoon (op inschrijving).

Data:

vrijdag 15 – zondag 17 maart 2024

vrijdag 1 – zondag 3 november 2024


Begeleider: Jerome Stoel

Kosten

Verblijf: € 277,- voor een eenpersoons kamer, € 257 voor een tweepersoons kamer.

Begeleiding: op basis van jouw donatie (dana).

Locatie: Hof van Kairos

Vosseveldseweg 17, 7107 AD Winterswijk Kotten