10-daagse Vipassana retraites

10-daagse Vipassana retraite (Mahasi-methode)  in de Hof van Kairos te Winterswijk Kotten.

In de Mahasi-methode worden zittende meditatie, lopende meditatie en dagelijkse activiteiten als alle drie even belangrijk beschouwd. Het is de bedoeling om hierin van het opstaan tot het naar bed gaan heel strikt te zijn. Maar inspanning betaalt zich uit, en je zult in je dagelijks leven oogsten naar wat je in de retraite zaait.

Met het oog op een maximale implementatie van de verworvenheden uit de Vipassana-retraite in je dagelijkse leven, is het zeer aan te raden minstens één dag na thuiskomst ook vrij te houden. Als voorbereiding op de retraite is het goed om in de voorafgaande dagen je tempo van leven alvast wat terug te draaien.

Programma:

Na je aankomst rond 15.30 uur kun je je installeren in je éénpersoonskamer (met eigen toilet en douche). Je kunt gerust wat eerder komen, je bagage achterlaten en een wandeling maken door de fraaie omgeving. Om 16.00 uur beginnen we met een algemene inleiding. Om 18.00 uur is er een eenvoudige ontvangst-maaltijd van soep en brood. Om 19.00 uur zijn er begininstructies voor de meditatie. Om 21.00 gaat de stilte in.

Op de tweede t/m de tiende dag zijn er dagelijks twee maaltijden: ontbijt om 7.00 uur en een warme maaltijd om 12.00 uur. Om 17.00 uur is er een avonddrank. De hele dag wordt doorgebracht met afwisselend zittende en lopende meditatie. Om 18.00 uur worden er aanvullende Dhamma-instructies gegeven. Daarnaast breng je dagelijks in 15 minuten individueel verslag uit van je oefening bij de begeleiders.

Op de tiende dag verbreken we de stilte op donderdagmiddag om 16.30 uur. Vrijdag na het ontbijt is er nog een afsluitende bijeenkomst, om 9.00 is de retraite afgelopen.

2024:

vrijdag 14 juni 15.30 uur tot dinsdag 25 juni 09.00 uur
Begeleiding: Sayadaw U Vivekananda en Sayalay Daw Bhaddamanika.                
Koks: Wietske Buruma en n.n.b.

maandag 5 augustus 15.30 uur tot vrijdag 16 augustus 09.00 uur
Begeleiding: Guus Went en Jerome Stoel. Koks: Wietske Buruma, Rahel Koot-Vassen en Anna Terlouw

Kosten:

Verblijf: acht plaatsen op 1-persoons kamer € 795; vier plaatsen op 2-persoons kamer € 645; vier plaatsen op 4-persoons kamer € 495, tien plaatsen in eigen tentje € 495.

Begeleiding: het begeleiden van deze retraite is een gift van de begeleiders.

Jouw donatie: Geven (vrijgevigheid, dana) is een basaal onderdeel van je meditatie-oefening. Na de retraite doen deelnemers een gift – naar eigen wensen en mogelijkheden – aan de Mahasi Sayadaw Stichting. Bij de externe leraren wordt je gift aan hen doorgegeven. De stichting maakt het mogelijk dat Jerome en Guus hun eigen retraites kunnen doen en beoogt retraites zoals deze 10-daagse ook in de toekomst mogelijk te maken. Omdat de stichting de ANBI-status heeft, is het mogelijk deze gift af te trekken van de belasting.

Na je aanmelding maakt Guus Went een afspraak met je voor een telefonisch kennismakingsgesprek.

Locatie: Hof van Kairos

Vosseveldseweg 17, 7107 AD Winterswijk Kotten