Langere retraites

Wie langer dan 10 dagen in retraite wil volgens de Mahasi-methode, is aangewezen op leraren in of uit het buitenland. Hieronder een overzicht.

Dhamma Group Brussels

Vipassana-retraites in de Birmese Mahasi-traditie in Dhammaramsi Meditation Centre te Rivière (tussen Namen en Dinant). Hier geven Myanmarese monniken les die zijn opgeleid door Sayadaw U Pandita. Dank zij de vrijgevigheid van het echtpaar dat eigenaar is van dit centrum, zijn de verblijfkosten hier minder dan de helft van wat in Nederland gebruikelijk is. Zie ook de Facebookpagina.

27 oktober – 5 november: Vipassana en Abhidhamma retraite met Sayadaw U Ottarañana

26 december – 6 januari: Kerstmis retraite met Sayadaw U Vasettha

Panditarama Lumbini

Centrum in de geboorteplaats van de Boeddha (Lumbini, Nepal) onder leiding van Sayadaw U Vivekananda (Duitsland, 1956) en de Birmese non Sayalay Bhadda Manika (1955). Beiden zijn leerlingen van U Pandita (Birma), de opvolger van Mahasi Sayadaw (1904-1982). U Vivekananda is ieder jaar in april, mei en juni in Europa, Australië of de VS om les te geven, en Daw Bhadda Manika gaat in het voorjaar vaak naar Maleisië of Indonesië. De rest van het jaar kan men in dit centrum zo lang men wil terecht. Hier ben ik in 2011, 2015 en 2016 geweest. Zie ook de Facebookpagina voor actuele mededelingen en gebeurtenissen.

Zie ook de Aanvullende Instructies van Sayadaw U Vivekananda.

Van 4 – 15 september 2023 zullen Sayadaw U Vivekananda en Sayalay Daw Bhaddamanika – ONLINE vanuit Lumbini – een 10-daagse retraite begeleiden in de Abdijhoeve van de St. Willibrordabdij te Doetinchem.

Op 1 november 2023 is de heropening van het centrum, na drie jaar gesloten te zijn geweest vanwege het covid-virus.
De eerste maand is echter gereserveerd voor een retraite in Australië, die vanuit Lumbini ONLINE begeleid wordt door de staf. Daarmee zijn de 24-26 plaatsen in Lumbini qua begeleiding al ingenomen. Onze excuses voor de aanvragen die daarvoor afgewezen moesten worden en voor de hierdoor veroorzaakte verwarring.
Vanaf half december is er pas weer plaats voor korte (7 – 10 dagen) retraites. Vanaf half januari tot eind maart is er meer plaats.
Vanaf 31 maart is het centrum enkele maanden gesloten, omdat Sayadaw U Vivekananda en Sayalay Daw Bhaddamanika dan in het buitenland lesgeven.
Onder meer in Nederland: 14 – 25 juni 2024 in de Hof van Kairos in Winterswijk Kotten.
Panditarama Forest Meditation Centre

Woudcentrum in Myanmar (Birma), opgericht door Sayadaw U Pandita (1921 – 2016).

De jaarlijkse 60-daagse Special Retreat voor buitenlandse yogi’s in het Panditarama Forest Centre gaat ook dit jaar niet door. Wel – en dat is nieuw – zijn buitenlandse yogi’s uitgenodigd om te komen oefenen op individuele basis.

Maar de Saddhamma Foundation kondigt met vreugde aan dat de 2023-24 International Vipassana Retreat gehouden wordt in het Khemanandi Meditation Center in Maleisië van 18 december 2023 tot 8 januari 2024.

Deze retraite staat onder leiding van England Sayadaw U Nanujjota, Sayalay Daw Vajirañani en Sayagyi Daw Khemanandi, die allen zijn opgeleid door Sayadaw U Pandita.

De inschrijving is geopend en aanmeldingen zullen geaccepteerd worden tot  31 oktober. Alle deelnemers moeten voldoende Engels spreken om naar Dhamma talks te kunnen luisteren en aan interviews te kunnen deelnemen zonder hulp van een vertaler of een vertaalhulp.

Ga voor meer informatie en aanmelding naar saddhamma.org

 

Ik heb vanaf 2012 zeven winters deelgenomen aan de 60-daagse retraites en kan dit zeer aanbevelen. Wanneer je serieus overweegt deel te nemen, ben ik te allen tijde bereid hierover vragen te beantwoorden en adviezen te geven.