Boeken, artikelen, links, audio’s

Boeken

Sayadaw U Pandita, In this Very Life. The liberation teachings of the Buddha.

Boston, 1992. Wisdom Publications. ISBN 0-86171-311-7 (304 pag.)

In this Very Life – Nog in Dit Leven . . . Dit boek is een transcriptie van de Dhamma-leringen die de Birmese meditatieleraar U Pandita heeft gegeven tijdens zijn eerste bezoek aan de Verenigde Staten in 1984, gedurende een retraite van drie maanden. Amerikaanse Dhamma-leraren van het eerste uur, zoals Goldstein, Kornfield en Salzberg, waren erbij. Een warm, krachtig en sprankelend boek, het belangrijkste dat ik ken. (Hier digitaal te lezen.)

Mahasi Sayadaw, Manual of Insight.

Somerville MA, 2016. Wisdom Publications. ISBN 978-1-61429-277-7 (744 pag.)

2016: de Amerikaanse Vipassana leraar Steve Armstrong heeft (samen met het internationale Vipassana Metta Foundation Translation Committee) het hoofdwerk van Mahasi Sayadaw (1904-1982) Manual of Insight (1944) in het Engels vertaald.

Basisinstructies Mahasi-methode

De Vipassana-methode zoals uiteengezet door Mahasi Sayadaw in 1951.

Meer boeken van Mahasi Sayadaw

Links naar digitale versies op de website van de Engelse monnik Bhikkhu Pesala, gewijd in 1979 door Mahasi Sayadaw en U Janaka.

Deze boeken zijn sinds 2015 bijna allemaal herdrukt door Buddha Sasana Nuggaha Organization. Verkrijgbaar bij Mahasi Sasana Yeiktha, Yangon, Myanmar.

Wisdom for the World and Mindful Advice to my Nation.

USA, 2019. World Dharma Publications. ISBN-13: 978-0-9894883-1-0 (126 pag.)

Gesprekken van Alan Clements met Sayadaw U Pandita in februari 2016, twee maanden voor zijn heengaan. Vooral over reconciliation, verzoening, tussen de bevolking en het leger na vijftig jaar militaire dictatuur. Ook het interview uit 1996 is in dit boek opgenomen. Bij wijze van gift is dit boek ook digitaal uitgebracht.

Buddhanet e-books

Een rijke bron van teksten. Zie vooral onder Theravada Teachings en Theravada Buddhism.

Links

Startpagina Vipassana

Overzicht Vipassana-methodes (Mahasi, U Ba Khin, Thailand, ‘Western Buddhist Movement’) en waar deze beoefend kunnen worden. Pali-teksten, boeken en lokale groepen in Nederland en België.

Access to Insight

De website van de Amerikaanse monnik Achaan Thanissaro (Metta Forest Monastery, San Diego, CA) is rijk en toegankelijk. De Zoekfunctie ontsluit zowel leringen alsook vertalingen van oude teksten over een breed scala van onderwerpen.

Buddhist Publication Society (Sri Lanka)

Opgericht in 1958 door de Duitse monnik Nyanaponika. De zoekfunctie ontsluit een ware schatkamer van teksten over het Theravada-Boeddhisme.

Uitgeverij Asoka

Nederlandstalige boeken over het Boeddhisme in het algemeen, en ook specifiek Theravada, Vipassana en vertaalde Pali-geschriften.

Wisdom Publications

Boeddhisme in het algemeen, Theravada, Vipassana en vertaalde Pali-geschriften.

Facetten van het Boeddhisme – Nico Moonen

Nico Moonen is bij mijn weten al minstens veertig jaar actief met publicaties. De meest overzichtelijke ingang tot zijn werk is zijn website.

Sleutel tot Inzicht

Een rijke bron van oorspronkelijke teksten in het Nederlands, vrucht van jarenlange arbeid door Peter van Loosbroek.

Buddho.nl

Een recente loot aan de Nederlandse stam, sinds 2017, met zeer gedegen en doorleefde artikelen over de leer van de Boeddha.

Artikelen

Aanvullende instructies

zoals geformuleerd door Sayadaw U Vivekananda (Panditarama, Lumbini). Deelnemers aan onze 5- en 10-daagse retraites wordt aangeraden deze instructies vóór de retraite doorgenomen te hebben.

Wat is een goede vriend?

“De belangrijkste kwaliteit van een ware vriend is zijn of haar diepgang – het tweetal kwaliteiten van compassie en wijsheid. Welsprekendheid, humor of gedrevenheid als spreker zijn slechts oppervlakkige kwaliteiten.” (Sayadaw U Pandita)

Aanwijzingen voor het Interview

De Weg Gebaand. Aanwijzingen van Sayadaw U Pandita voor yogi’s bij het interview met de leraar. Vertaling door Guus Went van Paving the Way. Guidance for Yogi’s at Interview.

De geest scherp maken

Gedeelte van de lering ‘Sharpening the Dull Mind’ die Sayadaw U Pandita (1921 – 2016) gaf op 28 december 2015, in de laatste 60-daagse Special Retreat voor buitenlanders die hij leidde. Vertaling door Guus Went.

Metta: de beste lijm in menselijke relaties

De eerste acht pagina’s van hoofdstuk 3 van Sayadaw U Pandita, The State of Mind Called Beautiful. Boston, Wisdom Publications, 2006. Vertaald in het Nederlands door Guus Went.

Interview met Sayadaw U Pandita

Uit Alan Clements’ boek Instinct for Freedom. A book about Everyday Revolution – Finding Liberation Through Living (1996). Clements maakt zich hier tot tolk van veel westerlingen en stelt vragen zoals: ‘Wat is non-dualiteit in het Pali?’ maar U Pandita slaat zich er manmoedig en met verve doorheen. Het laatste deel van dit interview (p. 10 – 12) is door mij vertaald onder de titel Een ware vriend.

De vier functies van Mindfulness

Dhamma Talk van Joseph Goldstein op 14 april 2004 in het Forest Refuge van de Insight Meditation Society (IMS) te Barre, MA. Vertaling door Guus Went.

Mindfulness in het Nederlands: Achtzaamheid

Opmerkelijke historisch gefundeerde redenen voor deze vertaling van het woord mindfulness.

Audio’s

U Vivekananda

De Duitser U Vivekananda (1956) werd in 1989 monnik bij U Pandita, voor wie hij jarenlang zijn tolk was. In 1998 benoemde U Pandita hem tot hoofd van Panditarama Lumbini (Nepal), een centrum in de geboorteplaats van de Boeddha. Deze link leidt naar meer dan 150 teachings, gegeven tijdens maandretraites in de VS in IMS en Mountain Hermitage.

Joseph Goldstein

Joseph Goldstein (1944) maakte in 1967 als lid van het Amerikaanse Peace Corps in Thailand kennis met de Dhamma. In 1975 was hij een van de oprichters van de Insight Meditation Society (IMS) in Barre, MA, waar hij nog altijd residerend leraar is. Er zijn meer dan 800 teachings van hem te beluisteren, waarvan alleen over de Satipatthana Sutta, de basis van de meditatie-beoefening, al 46.

Bhante Bodhidhamma

Geboren in 1947, werd hij in 1986 monnik bij Eerw. Rewata Dhamma in Birmingham, en oefende bij U Janaka en U Pandita. Na acht jaar verblijf in Sri Lanka keerde hij in 1998 terug naar Engeland. Van 2001 – 2004 was hij residerend leraar in Gaia House. In 2007 richtte hij Satipanya Buddhist Retreat op, op de grens van Engeland en Wales.