5-daagse Vipassana retraites

5-daagse Vipassana retraites (Mahasi-methode) voor groepen van maximaal 13 deelnemers. Begeleiding: Guus Went.

In de Mahasi-methode worden zittende meditatie, lopende meditatie en dagelijkse activiteiten als alle drie even belangrijk beschouwd. Het is de bedoeling om hierin van het opstaan tot het naar bed gaan heel strikt te zijn. Maar inspanning betaalt zich uit, en je zult in je dagelijks leven oogsten naar wat je in je retraite zaait.

Met het oog op een maximale implementatie van de verworvenheden uit de Vipassana retraite in je dagelijkse leven, is het zeer aan te raden minstens één dag na thuiskomst ook vrij te houden. Als voorbereiding op de retraite is het goed om in de voorafgaande dagen je tempo van leven alvast wat terug te draaien.

Programma:

Na je aankomst rond 16.30 uur kun je je installeren in je kamer. Je kunt ook wat eerder komen, je bagage neerzetten en een wandeling maken door de fraaie omgeving. Om 17.00 uur beginnen we met een algemene inleiding. Om 18.00 uur is er een eenvoudige ontvangst-maaltijd van soep en brood. Om 19.00 uur zijn er begininstructies voor de meditatie. Om 21.00 gaat de stilte in.

Op de tweede t/m de vijfde dag, die om 5.00 uur begint, zijn er dagelijks twee maaltijden: ontbijt om 7.00 uur en een warme maaltijd om 12.00 uur. Om 17.30 uur is er bouillon of thee. De hele dag wordt doorgebracht met afwisselend zittende en lopende meditatie. Om 18.00 uur worden er aanvullende Dhamma-instructies gegeven. Daarnaast breng je iedere ochtend in 15 minuten individueel verslag uit van je oefening bij de begeleider. Om 21.00 uur gaan we naar onze kamer.

Op de laatste dag verbreken we om 12.00 uur de stilte. Om 14.00 uur is er een laatste Dhamma-instructie, waarna we om 15.00 uur huiswaarts gaan.

Kosten

Verblijf: Er zijn negen plaatsen in een 1-persoons kamer – € 385 – en vier plaatsen in een 2-persoons kamers beschikbaar – € 285.

Begeleiding: het begeleiden van deze retraite is een gift van Guus. De (vegetarische) maaltijden worden als donatie bereid door iemand die eerder een retraite heeft gedaan.

Jouw donatie: Geven (vrijgevigheid, dana) is een basaal onderdeel van je meditatie-oefening. Na de retraite doen deelnemers een gift – naar eigen wensen en mogelijkheden* – aan de Mahasi Sayadaw Stichting. Deze stichting maakt het mogelijk dat Guus zijn eigen retraites kan doen en beoogt retraites zoals deze 5-daagse ook in de toekomst mogelijk te maken. Omdat de stichting de ANBI-status heeft, is het mogelijk deze gift af te trekken van de belasting.

(* Het kan ook een niet-financiële gift zijn, zoals koken tijdens een retraite – zie de knop hieronder.)

Na je aanmelding maak ik een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek.

Data

2024

vrijdag 23 – woensdag 28 augustus
Locatie: Hoeve Wetermans
Begeleider: Guus Went
Kok: Jacqueline Casagrande

vrijdag 4 – woensdag 9 oktober
Locatie: Hof van Kairos
Begeleider: Guus Went
Kok: Aneta Artman

2025

maandag 13 – zaterdag 18 januari
Locatie: Hoeve Wetermans
Begeleider: Guus Went
Kok: n.n.b.

maandag 10 – zaterdag 15 februari
Locatie: Hoeve Wetermans
Begeleider: Guus Went
Kok: n.n.b.

maandag 31 maart – zaterdag 5 april
Locatie: Hoeve Wetermans
Begeleider: Guus Went
Kok: n.n.b.

maandag 21 – zaterdag 26 juli
Locatie: Hoeve Wetermans
Begeleider: Guus Went
Kok: n.n.b.

Locatie: Hoeve Wetermans

Diepenveenseweg 17, 8121 PN Olst

  • Per fiets: vanaf station Olst 3 km, vanaf station Deventer 7 km.
  • Per OV: vanaf station Deventer bus 161, halte Hengforderweg Olst, 200 meter lopen.
  • Per auto: zie Googlemaps.

Locatie: Hof van Kairos

Vosseveldseweg 17, 7107 AD Winterswijk Kotten