GUUS WENT / NIEUWSBRIEF 2018-2

Beste lezer,

Ik hoop dat het je goed gaat. In deze nieuwsbrief tref je aan:

1. Veel is niet wat het lijkt
2. Mijn komende retraite in Myanmar
3. Een Mahasi retraitecentrum in België
4. Agenda Winter-Voorjaar-Zomer-Herfst

1. Veel is niet wat het lijkt

Als je het pad naar binnen gevonden hebt, verandert de wereld om je heen. Je hebt ontdekt waar de knoppen zitten en je leert eraan te draaien.

In mijn eerste jaren op dit pad vonden grote veranderingen plaats. Aan de oppervlakte veranderingen in houding t.o.v. studie, werk, familie, vriendschappen, vrije tijd, de wereld. Op onderliggend niveau verdwenen of veranderden MENINGEN en werden FEITEN duidelijker. Ook VERANDERLIJKHEID begon manifester te worden.

In die tijd, begin jaren ’80, was in Nederland een vredesbeweging actief, die zich verzette tegen toenemende bewapening. Ik sympathiseerde daar mee en reisde zelfs een keer naar Bonn – in die tijd de hoofdstad van West-Duitsland – voor een demonstratie. Nu had bondskanselier Helmut Schmidt zich de woorden ‘zogenaamde vredesbeweging’ laten ontvallen, en dat was ons tegen het zere been. De demonstratie begon met een massale rap avant-la-lettre: ‘Die so-ge-nann-te Frie-dens-be-we-gung grüsst den so-ge-nann-ten Bun-des-kanz-ler!’ Het voelde lekker, maar met vrede en beweging had het weinig te maken natuurlijk.

De volgende grote demonstratie, twee jaar later, liet ik aan mij voorbijgaan. Ik ging anders stemmen. Anders kijken naar mannen en vrouwen. Bleef minder hangen in wat een ander gedaan had of nagelaten had, maar ging de blik richten op wat ik zelf gedaan had of zou kunnen doen, of beter juist niet kon doen. Daardoor ging ik dingen soms opeens omgekeerd zien. Het was alsof ik zelf begon na te denken in plaats van mee te lopen. Personen en groepen werden minder belangrijk, handelingen meer.

Veel is niet wat het lijkt. GELIJKMOEDIGHEID is geen angst, geen lafheid, geen schone-handen-willen-houden, geen wegkijken, het is soms juist heel radicaal. MORALITEIT is geen vroom praatje of ‘politiek correct zijn’. Het is een genezende kracht, iets heldhaftigs. We kunnen het ook gewoon fatsoen noemen.

Literatuurwetenschapper Joseph Campbell (1904-1987) kwam tot de conclusie: ‘follow your bliss‘. Alleen degene die op het pad deze bliss, deze verrukking heeft ervaren, weet dat het niet vertaald moet worden met ‘je hart volgen’. De Amerikaanse monnik Ajahn Sumedho spreekt terecht over je hart trainen.

Kort geleden kwam ik in een Myanmarese krant een Duitse schrijver tegen, Jan-Philipp Sendker (1960), die daar omschreven werd als ‘charmed by Myanmar‘. Tegenwoordig zijn niet zoveel Westerlingen van Myanmar gecharmeerd, dus mijn aandacht was getrokken. Inmiddels heb ik twee boeken van hem gelezen die in Myanmar spelen en ik breng ze graag onder je aandacht. Twee adembenemende romans over familie, trauma, liefde en vooral: follow your bliss.

De roman Das Herzenhören (2002), is vertaald als The Art of Hearing Heartbeats en Wat het hart kan horen. Het vervolg Herzenstimmen (2012) is vertaald als A Well Tempered Heart en De stem van het hart. Momenteel werkt  Jan-Philipp Sendker aan een roman die speelt in het Myanmar van na 2007.

2. Mijn komende retraite in Myanmar

Van 1 december tot 31 januari ga ik in Myanmar weer 60 dagen in retraite in het woudklooster van Sayadaw U Pandita (1921-2016). Het wordt mijn zesde keer. Jerome Stoel, die mij sinds 2016 assisteert bij het begeleiden van 10-daagse retraites, gaat voor de derde keer. We vliegen op 27 november met KLM naar Bangkok en de volgende dag met AirAsia naar Yangon. Begin februari zijn we terug. Je vindt hier verslagen van mij en daar van Jerome van onze eerdere retraites.

Regelmatig krijg ik de vraag of het wel veilig en oké is om naar Myanmar te gaan. Ook van mensen die overwegen zelf te gaan. Over Myanmar ben ik een jaar geleden op mijn website een speciale pagina begonnen, die ik voortdurend aanvul en verbeter. Ook daar is veel niet wat het lijkt.

3. Een Mahasi retraitecentrum in België

Van rechts naar links: Le Béguinage, met de keuken, het kantoor en het verblijf van de gastleraar, l’Atelier met de meditatiezaal en twee 8-persoons slaapzalen, La Chapelle – anno 1672 – met ruimte voor loopmeditatie en onder het vernieuwde dak een nieuwe, grotere meditatiezaal in aanbouw, het Huis met vier 1-persoons kamers en drie appartementen, de turbine voor groene energie en de Refter met erboven vijf chambrettes. Achter het huis ligt de tuin, met een oppervlak zo groot als het hier zichtbare bebouwde gedeelte.

Van 30 juni tot 7 juli verbleef ik in de Belgische Ardennen in het centrum Dhammaramsi als assistent in de keuken bij een retraite van Sayadaw U Nanujjota. Het was mijn eerste verblijf in dit centrum, waar men vier keer per jaar (februari, april, juli en november) monniken en nonnen inviteert die in de Mahasi-traditie zijn opgeleid.

Dhamma Group Brussel is in 1986 begonnen op instigatie van Sayadaw U Rewata Dhamma, een Birmese monnik uit Birmingham, Engeland, en tot ontwikkeling gebracht door het Brusselse echtpaar Henry en Marie-Cécile Vandergucht-Forget. Beiden zijn inmiddels 73 jaar. Hun zoon Bruno is ook actief in het centrum en verbleef onlangs een jaar in Myanmar voor studie en oefening. Marie-Cécile gaat jaarlijks in retraite bij Sayadaw U Thuzana in San José, Californië. In 2003 werd het buitencentrum (zie bovenstaande foto) aangekocht, gelegen tussen Namen en Dinant, en werd de organisatie een rechtspersoon (vereniging).
Het terrein is 6000 m2 groot, tussen beboste heuvels gelegen op een eiland tussen een vijver en de Burnot, een zijriviertje van de Maas.
Duidelijk merkbaar is dat het centrum al lange tijd draait. De yogi’s zijn zeer gedisciplineerd. Er hangt een heel natuurlijke sfeer, een goed voorproefje voor Azië, voor wie overweegt daar heen te gaan.
Er is plaats voor 25 yogi’s. Voor € 27 per nacht slaapt men in een van de 8-persoons zaaltjes waar de slaapplaatsen afgescheiden zijn door lakens (zie foto onder rechts) of in een chambrette, voor € 35 op een van de vier 1-persoons kamers. Het eten wordt bereid door vrijwilligers. Je kunt bijdragen aan het geheel door een maaltijd te schenken, door een financiële gift of door mee te komen helpen.

Bereikbaarheid: per trein reist men vanuit Brussel-Noord richting Namen in 5 kwartier naar Lustin, vanwaar je opgehaald kunt worden. Locatie: Rue de Floreffe 22, 5170 Profondeville. Veel meer illustraties zijn te vinden op de Facebookpagina.

4. Agenda Winter-Voorjaar-Zomer-Herfst

Het gaan zien van het verschil tussen fictie en feit, tussen nieuws en nep-nieuws, is een geleidelijke weg, waarop ik je graag begeleid. Veel is niet wat het lijkt. Uiteindelijk is niets wat het lijkt. Steeds vaker word ik aangenaam verrast door de ervaringen van deelnemers. Alle reden om zo door te gaan. Hier is het programma voor 2019.

5-daagse Vipassana-retraites 2019 – Rivendel, Kranenburg

  • vrijdag 22 – woensdag 27 maart
  • vrijdag 26 april – woensdag 1 mei
  • vrijdag 12 – woensdag 17 juli
  • vrijdag 16 – woensdag 21 augustus
  • vrijdag 4 – woensdag 9 oktober
  • vrijdag 8 – woensdag 13 november

10-daagse Vipassana-retraites 2019 – Hof van Kairos, Winterswijk

  • Winterretraite: maandag 25 februari – vrijdag 8 maart
  • Voorjaarsretraite: maandag 6 – vrijdag 17 mei
  • Zomerretraite: maandag 29 juli – vrijdag 9 augustus

Ben je ex-deelnemer en heb je interesse om voor 5 of 10 dagen deel te nemen als kok (een van de twee), kijk hier dan verder.

Mahasi-retraite elders – of langer dan 10 dagen

  • Dhamma Group Brussels – Belgische Ardennen
  • Saraniya Dhamma – Manchester
  • Satipanya – op de grens van Engeland en Wales
  • Pian dei Ciliegi – nabij Piacenza, Noord-Italië
  • Panditarama Lumbini – Nepal
  • Hse Mine Gon Forest Center – Bago, Myanmar

Zie voor een totaalbeeld – met ook andere Vipassana-methodes – de Vipassana Startpagina.

Na je aanmelding neem ik contact met je op voor een kennismakingsgesprek.
Heb je vragen of opmerkingen? Mail of bel: 024-3738889.

Hartelijke groet,
Guus Went
www.mahasi.net

Copyright © 2018 Satipanya