George Orwell
George Orwell (pseudoniem van Eric Arthur Blair, 1903 – 1950) beschreef in 1934 in Burmese Days (De jaren in Birma) het leven van de Britse kolonialen. Vanwege zijn latere boeken Animal Farm (1945) en Nineteen Eighty-Four (1949) wordt Orwell in Birma wel ‘de profeet’ genoemd. Men ziet namelijk parallellen tussen Animal Farm en het bewind van Ne Win van 1962 tot 1991, en tussen Nineteen Eighty-Four en het bewind van de SLORC tussen 1991 en 2012.
Algemene informatie over Birma
Encyclopedische feiten, zoals geboden op de website van Saraniya in Manchester.
Boeddhisme en de Staat
Het rapport Buddhism and State Power in Myanmar van de International Crisis Group uit september 2017 vind ik bewonderenswaardig knap en verhelderend. Zeker in aanmerking genomen dat het door niet-boeddhistische buitenlanders geschreven zal zijn. Het geeft m.i. een goed beeld van de ‘soul of the people‘ honderdtwintig jaar na het boek van Harold Fielding (zie boven). Wie meer vertrouwd is met de Boeddha-Dhamma dan de opstellers van het rapport, zal dit rapport ongetwijfeld op zijn waarde weten te schatten.
Er zijn zoveel waanideeën over Birma! Zo werd de monnik U Wirathu al in 2013 in het weekblad Time, niet gehinderd door enige kennis, de Bin Laden van Birma genoemd. Over haat zaaien gesproken! Hij is echter op zijn hoogst de Geert Wilders – zelfs diens grootste tegenstanders zullen het niet in hun hoofd halen hem met Bin Laden te vergelijken. Op zijn hoogst een zaaier van angst, dat is wel een verschil. Deze U Wirathu heeft van 2003 tot 2012 gevangen gezeten wegens opruiing, heeft in 2017 een spreekverbod van een half jaar gehad, en is momenteel voortvluchtig nadat er opnieuw een arrestatiebevel tegen hem is uitgegaan. Zie zo iemand dus wel in zijn context! Voor wie daar moeite mee blijft hebben, heb ik nog een nieuwtje: de aanval van de terroristen van ARSA op 25 augustus 2017 wordt in Birma als hun 9/11 gezien. Wen er maar aan! Dit rapport helpt daar wellicht bij.