|
1. Een ‘praatje’ over mindfulness, vriendelijkheid, gulheid en inlevingsvermogen
Na mijn vorige nieuwsbrief in oktober heb ik een heel vruchtbare retraite gedaan bij Sayadaw U Vivekananda (foto links) en Sayalay Bhadda Manika in Lumbini, Nepal. Teruggekomen was het weer duidelijk dat het begeleiden van retraites het beste in mij naar bovenhaalt, net zoals ook deelnemende yogi’s de resultaten van hun inspanningen bij zichzelf ervaren. Dat neem je dan mee naar huis en je telt je zegeningen. Daar wachten de tegenkrachten – innerlijk en van buiten – hun kans geduldig af: ‘Hmm, morgenmiddag is hij voor mij, gna gna!’ Had ik dat geduld maar!
Wat mij een paar weken geleden erg hielp, was een weekend metta-beoefening in mijn woonplaats Nijmegen onder leiding van de Amerikaanse Sister Virañani (foto rechts). Zij is non geworden bij Sayadaw U Pandita in 2003, en heeft sinds 2006 als thuisbasis het centrum van Sayadaw U Indaka. In haar metta-instructies kies je een basisonderwerp, met het bekende onderscheid van aiming (vitakka) en rubbing (vicara): in dit geval ‘a phrase’ (een zin) en ‘connecting’ (ermee verbinden). Alles wat niet het basisonderwerp is, hoeven we hier niet te benoemen en te observeren, we houden de focus op welwillendheid. Continuïteit en inspanning brengen als resultaat concentratie en ‘magic’. Metta is cool. Volgend jaar komt zij weer in Nederland.
In het alledaagse leven kunnen wij het trekken en duwen ervaren van verlangen en boosheid. Van binnen en van buitenaf. Maar hoe vaak is mindful hiervan zijn niet slechts een vroom ideaal? Mindfulness (met een neutraal lichamelijk gevoel als basisobject) raakt – mede door zijn neutraliteit – gemakkelijk buiten beeld. Een leraar van mij van lang geleden noemde dat wel eens de bescheidenheid van mindfulness, dat die tegen een brutalere kracht gemakkelijk zegt ‘Gaat u maar eerst.’ En daar sta je dan met je boosheid, of met de boosheid van iemand anders, of met beide! Als contrast met de boosheid is dan de partijdigheid van welwillendheid/vriendelijkheid/metta echt behulpzaam. En in het geval van verlangen/benepenheid/gierigheid natuurlijk vrijgevigheid/gulheid als basale tegenkracht.
Net zo belangrijk is in het dagelijkse leven moreel gedrag, door Sayadaw U Pandita vaak vereenvoudigd weergegeven als de bekende humanistische leefregel uit de Westerse Verlichting: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat zelf een ander niet. Maar hoe vaak hebben we op cruciale momenten dat inlevingsvermogen?
Om al deze dingen te bewerkstelligen is de verdieping nodig van een retraite. Ik heb mijn keuze dit jaar al vroeg gemaakt. Kort geleden heb ik mij aangemeld voor de 60-daagse retraite in Myanmar die van 1 december 2017 tot 31 januari 2018 door leerlingen van Sayadaw U Pandita wordt begeleid. Op de vraag op het aanmeldformulier wat ik in deze retraite wil bereiken, had ik geantwoord: ‘verdieping van mijn oefening, zowel in de retraite als daarbuiten’ (de laatste toevoeging – die ik nog nooit gedaan heb – uit lichte onvrede, zie boven). Als reactie kreeg ik: ‘If you are really determined to deepen your practice, you are welcome. Thank you, with metta. Ma Vimala’
Je kunt je de primaire reacties van de geest wel voorstellen. Lachen dus. Maar in feite werd ik op mijn wensen bediend, zelfs per onmiddellijk. Inmiddels voel ik de vastberadenheid al groeien . . . en metta as well. Ook u bedankt van die afstand, Ma Vimala!
2. Bhante Bodhidhamma 70 jaar
Op 8 januari was ik aanwezig bij de viering van de 70ste verjaardag van de Engelse monnik Bhante Bodhidhamma. Hij is degene bij wie ik vanaf 2007 in mijn oefening weer vooruitgang begon te maken, en die mij later aanraadde bij U Vivekananda verder te gaan. Bhante Bodhidhamma (Birmingham, 1947) is monnik sinds 1986, oefende jarenlang in de Mahasi-methode vooral in Sri Lanka, totdat hij in 1998 verkoos naar zijn vaderland terug te keren. Van 2001 tot 2005 was hij huisleraar in Gaia House (Devon). In 2007 slaagde Satipanya Buddhist Trust erin een buitencentrum aan te kopen, net over de grens van Shropshire met Wales. Momenteel nadert de laatste uitbreiding zijn voltooiing. Sinds 2015 begeleid ik er op zijn uitnodiging jaarlijks een 7-daagse retraite. Dit jaar was dat van 1 – 8 april. Als verjaarscadeau kreeg Bhante Bodhidhamma een reis naar Japan (31 maart – 21 april). In november dit jaar gaat Bhante Bodhidhamma een maand individueel in retraite in het woudklooster in Myanmar waar ik ook heen ga. Misschien dat ik er nog net zijn pad kruis als ik aankom.
3. Website-aanpassingen
Een van de resultaten van mijn winterretraite is dat wat geweest is, soms in een ander perspectief komt te staan. Wat eens belangrijk was, kan een voetnoot worden. Omgekeerd kan iets onderbelichts uit het verleden opeens in het volle licht komen te staan. Onder andere op mijn website wordt dat zichtbaar voor de buitenwereld. Het proces gaat door.
4. Tweede kok gezocht voor 10-daagse
In de 10-daagse retraite van augustus 2016 hadden we een geweldig koksduo in de personen van Angelique en Louisa. Beiden deden dit op vrijwillige basis. Zij kennen uit de Goenka-traditie het concept ‘dienen’: yogi’s die al eens een 10-daagse gedaan hebben, grijpen daar de kans om vrijgevigheid (en meer) te beoefenen voor andere yogi’s.
De 10-daagse Vipassana-retraite van 31 juli tot 11 augustus is voor yogi’s al volgeboekt, maar in de keuken is nog één plaats vrij voor een kok (m/v) naast Angelique. Tien dagen lang ben je gemiddeld van 5.00 uur tot 15.00 uur bezig met het ontbijt, de warme maaltijd en enig schoonmaakwerk. De rest van de dag ben je vrij. Je verblijf krijg je dus van de yogi’s.
Interesse? Neem dan contact op met de organisator van de retraite,Jerome Stoel.
5. Agenda Zomer-Herfst-Winter
Weekend Yoga en VipassanaVoor de elfde keer 29 september – 1 oktober samen met mijn yoga-lerares Harriette Laurijsen een weekend Yoga en Vipassana in Kranenburg (D.) Een laagdrempelige intensieve kennismaking met Vipassana of yoga of beide. Stilte van vrijdagavond 21.30 uur tot zondagmiddag 13.00 uur. Op zaterdag twee maaltijden: om 8.00 uur en om 13.00 uur.
5-daagse Vipassana-retraites Kranenburg
- vrijdag 23 – woensdag 28 juni
- vrijdag 8 – woensdag 13 september
- maandag 30 oktober – zaterdag 4 november
10-daagse Vipassana-retraites Winterswijk
- Zomerretraite: 31 juli – 11 augustus (VOL)
- Winterretraite: 19 februari – 2 maart 2018
Mahasi-retraite elders – of langer dan 10 dagen?Zie voor een totaalbeeld – met ook andere methodes – de Vipassana Startpagina.
31 augustus start er een 8-weekse Mindfulnesstraining (MBSR) in Nijmegen. Er is altijd eerst een kennismakingsgesprek. Een mindfulnesstraining vermindert stress. Na deze intensieve training ben je in staat zelfstandig verder te gaan met meditatie en/of yoga.
Na je aanmelding neem ik contact met je op voor een kennismakingsgesprek.
Heb je vragen? Mail of bel: 024-3738889.
Hartelijke groet,
Guus Went
www.mahasi.net