Beste lezer,
Denk je dat ik hier iets over je privacy ga zeggen? Hou toch op! Het enige dat ik van je heb opgeslagen is je e-mail adres. (update april 2020: dit is een poging tot grap over de nieuwe Europese AVG-wetgeving die in die tijd inging). Maar wanneer je je privacy wilt verbeteren, lees dan gerust verder.
In deze nieuwsbrief tref je aan:
1. Verslag van mijn winterretraite in Myanmar
2. Goede redenen voor jou om ook te gaan
3. Meditatie voor jongeren
4. Koken tijdens 10-daagse retraite
5. Stilteweekend met Vipassana
6. Agenda Zomer-Herfst-Winter-Voorjaar
|
|
Vijf senior-monniken die jarenlang bij Sayadaw U Pandita geoefend hebben, waren overgekomen uit de VS (U Thuzana), Australië (U Paññathami), Maleisië (U Paññabhinanda en U Nandasiddhi) en Nepal (U Nanujjota). Zes keer per week gaf een van hen een Dhamma-talk en drie keer per week namen zij persoonlijke interviews af.
Stel je voor: zo’n 160 deelnemers, van wie driekwart vrouw. Vrouwen en mannen verblijven en oefenen volledig van elkaar gescheiden – erg rustig is dat. Er zijn opvallend veel yogi’s uit China en Vietnam. Hoogstens een kwart van alle deelnemers komt uit de VS, Europa en Australië.
Deze retraites worden al sinds 1998 gegeven. Voor mij was het de vijfde keer dat ik deelnam. U Pandita draait er in het boek In This Very Life niet omheen dat het mogelijk is om de eerste gradatie van heiligheid te bereiken (de eerste Nirwana-ervaring: ‘het bereiken van de stroom’). Tijdens de leringen werd dit door de leraren dikwijls aan de orde gesteld. Ik ervaarde net zoals alle vorige keren verdieping en vooruitgang, maar kwam niet tot de conclusie dat ik dit stadium al bereikt had. Tot mijn verrassing werd mij gevraagd om tijdens de slotbijeenkomst namens de mannelijke yogi’s enkele woorden te spreken.
Zoals in mijn vorige nieuwsbrief aangekondigd, heb ik tijdens mijn verblijf in Myanmar de waarheidswaarde van de items op de pagina Myanmar op mijn website gecheckt. ‘Eindelijk een buitenlander die ons begrijpt!’, zei een student. Om het nog eens van een ander te horen: op 19 maart getuigde journalist, performer en ex-monnik Alan Clements in zijn wekelijkse Dhamma-teaching in Vancouver (Canada) van zijn liefde voor land en volk van Myanmar.
2. Goede redenen voor jou om ook te gaan
Sinds ik in 1982 met de Mahasi-methode in aanraking kwam, heb ik altijd – van verschillende kanten – te horen gekregen dat het geen meerwaarde had om voor het beoefenen van deze methode naar Azië gaan.
Het is mij echter steeds duidelijker geworden dat de Mahasi-instructies in het Westen nogal dikwijls vermengd worden met andere technieken. Dat komt de helderheid en de werkzaamheid niet ten goede.
Sinds 2012 heb ik zes achtereenvolgende jaren het besluit genomen om te gaan. Ik ben nu overtuigd van het tegendeel van wat mij altijd is voorgehouden: Het is erg zinvol. Waarom?
- Dichtbij de bron wordt de Mahasi-methode gebracht als een ‘blijde boodschap’. Er is striktheid én lichtheid. Het is iets natuurlijks, volkomen verweven met het dagelijks leven. Er wordt geen twijfel gevoed rondom tegenstellingen als ‘cultuur’ of ‘oorspronkelijk’, religieus of seculier, oosters of westers, mediteren en niet-mediteren.
- Vroegere Westerse koloniën en wingewesten zijn al tientallen jaren zelfstandig. Het Westen het middelpunt van de aarde? Westers vooruitgangsgeloof? Het zal je misschien verrassen, maar in Azië wordt het Westen in veel opzichten nauwelijks serieus genomen. Landen als China, Vietnam, Myanmar en Korea lossen hun problemen liever zelf op. Dat er een Nieuwe Wereldorde op komst is in economische zin, wordt nog maar door weinigen betwijfeld. Ik krijg steeds meer het idee dat die economische orde misschien ook wel een religieus/moreel fundament heeft/krijgt, waar het Westen dat juist volkomen kwijt lijkt te zijn.
- Overweeg eens:
- als je al eens een retraite van 5 of 10 dagen gedaan hebt,
- en weet wat dat je gebracht heeft,
- als er een wereldse aanleiding is – een nieuwe baan, een huwelijk, een kind op komst – om een tandje bij te zetten,
- of een spirituele aanleiding – bijvoorbeeld een gevoel van urgentie,
- of als je lief het je van harte gunt,
- als de kinderen toch al het huis uit zijn,
- of als je het tijd vindt voor iets nieuws . . .
- . . . dan kun je 40 of 60 of zelfs meer dagen aan.
In het Westen is die mogelijkheid er niet, of is het onbetaalbaar. Voor een kortere kennismaking kun je dichter bij huis terecht in België, Engeland of Italië: zie onder punt 6.
Neem gerust contact op als je interesse hebt. Jerome Stoel en ik gaan deze winter allebei zelf ook weer, en we staan geestverwanten graag te woord.
3. Meditatie voor jongeren
Na mijn eigen retraite was ik er in het Panditarama-stadsklooster in Yangon getuige van (zie foto’s) hoe 550 kinderen zich inschreven voor de 4-weekse zomercursus (theorie en praktijk van meditatie). Al sinds 1991 worden deze cursussen gegeven.
In de retraites die ik zelf begeleid valt de groeiende belangstelling op van 20-ers en 30-ers, die zeer fris en gemotiveerd in de oefening staan.
Ik zou graag een meditatie-werkweek geven aan een hoogste klas van een middelbare school. Welke leraar, welke ouder, welke leerling is bereid om samen met mij zijn/haar nek uit te steken? We kunnen natuurlijk beginnen met een gedachtenwisseling.
4. Koken tijdens 10-daagse
We zijn graag eerlijk: het is een hele verantwoording om tien dagen te koken voor ruim twintig mensen. Maar steeds vaker wordt er in onze 10-daagse retraites gekookt door yogi’s die al eerder een 10-daagse gedaan hebben. Je bent met z’n tweeën. In de 10-daagse van mei was er een kok voor tien dagen, een voor de eerste vijf dagen en een voor de tweede vijf. De recepten worden op basis van de vier eerdere retraites van te voren met je doorgenomen, je hoeft niet het wiel helemaal opnieuw uit te vinden. Dagelijks ben je gemiddeld van 5.00 uur tot 15.00 uur bezig met het ontbijt, de warme maaltijd en enig schoonmaakwerk. De rest van de dag ben je vrij. Je verblijf krijg je dus van de yogi’s.
De volgende retraite is van 30 juli – 10 augustus. Interesse? Neem dan contact op met organisator Jerome Stoel.
5. Stilteweekend met Vipassana – verdieping na Mindfulnesstraining
Sinds 2012 heb ik samen met mijn yoga-lerares Harriette Laurijsen tien keer een Weekend Yoga en Vipassana gegeven. Vorig jaar heeft Harriette de keuze gemaakt om zich meer op Yoga te concentreren. Ik heb nu de keuze gemaakt niet meer te focussen op Yoga als opstapje of introductie voor Vipassana, maar op Mindfulnesstraining als opstapje.
Het Stilteweekend met Vipassana is te beschouwen als een 4-dubbele stiltedag. Je krijgt een introductie in Vipassana (Mahasi-methode) met zit- en loopmeditatie. Op zaterdag twee maaltijden en twee yoga-sessies, op zondag één yoga-sessie. Stilte van vrijdag 21.00 uur tot zondag 13.00 uur.
De yoga in dit weekend wordt gegeven door Mindfulnesstrainer Marc Lenten. Hij heeft een opleiding afgerond tot Yoga-docent, beoefent dagelijks yoga en doet jaarlijks een Vipassana-retraite.
Het weekend vindt plaats van 7 – 9 september in Rivendel Kranenburg.
6. Agenda Zomer-Herfst-Winter-Voorjaar
Stilteweekend met Vipassana
- vrijdag 7 – zondag 9 september
5-daagse Vipassana-retraites – Rivendel, Kranenburg
- vrijdag 13 – woensdag 18 juli
- vrijdag 17 – woensdag 22 augustus
- vrijdag 5 – woensdag 10 oktober
- vrijdag 9 – woensdag 14 november
- vrijdag 22 – woensdag 27 maart 2019
10-daagse Vipassana-retraites – Hof van Kairos, Winterswijk
- Zomerretraite: maandag 30 juli – vrijdag 10 augustus
- Winterretraite 2019: maandag 25 februari – vrijdag 8 maart
- Voorjaarsretraite 2019: maandag 6 – vrijdag 17 mei, locatie nog niet bekend
- Zomerretraite 2019: maandag 29 juli – vrijdag 9 augustus
Mahasi-retraite elders – of langer dan 10 dagen?
- Dhamma Group Brussels – Belgische Ardennen
- Saraniya Dhamma – Manchester
- Satipanya – op de grens van Engeland en Wales
- Pian dei Ciliegi – nabij Piacenza, Noord-Italië
- Panditarama Lumbini – Nepal
- Hse Mine Gon Forest Center – Bago, Myanmar
Zie voor een totaalbeeld – met ook andere Vipassana-methodes – de Vipassana Startpagina.
In verband met het groeiende aantal Vipassana-retraites heb ik geen periodes van 8 achtereenvolgende weken meer beschikbaar voor 8-weekse Mindfulnesstrainingen. Belangstellenden verwijs ik naar de website van mijn beroepsvereniging VMBN.
Na je aanmelding neem ik contact met je op voor een kennismakingsgesprek.
Heb je vragen? Mail of bel: 024-3738889.
Hartelijke groet,
Guus Went
www.mahasi.net