Koken als donatie

In onze 5-daagse retraites bestaat de bijzondere gelegenheid om voor de tien deelnemers, de begeleider en jezelf de dagelijkse maaltijden te verzorgen. Je verblijf is dan een gift van de deelnemers aan jou.

Je doet dan in feite hetzelfde als wat in Azië al sinds de tijd van de Boeddha gebruikelijk is: de monniken en de nonnen – en in een retraite leiden wij voor vijf dagen datzelfde leven! – gaan dagelijks op aalmoezenronde en worden door de gemeenschap van eten voorzien.

In een retraite ben je dagelijks tussen 6.00 uur en 13.30 uur bezig met het ontbijt (7.00 uur) en de warme maaltijd (12.00 uur). De rest van de dag kun je – geheel of gedeeltelijk, naar eigen keuze – meedoen met de retraite. Als je wilt, kun je tussen 8.15 en 9.00 uur hulp krijgen van één of twee deelnemers bij het wassen/snijden/schillen.

Degenen die jou als kok zijn voorgegaan, zoals Teodora en Sonia op deze foto’s, hebben ons een groot aantal recepten achtergelaten die je kunt overnemen of waardoor je je kunt laten inspireren. (En veel deelnemers vragen er achteraf ook om.) Je mag ook je eigen menu samenstellen. Overleg is altijd mogelijk.

Ongeveer twee weken vóór de retraite lever je een boodschappenlijst in. Op de dag dat de retraite begint, zorg je dat je rond 14.00 uur aanwezig bent. De boodschappen staan dan voor je klaar, je wordt wegwijs gemaakt in de keuken, je richt de keuken in en je gaat de soep maken die je om 18.00 uur aan de deelnemers voorzet.

Je mindfulness-in-het-dagelijks-leven krijgt een boost. En dikwijls andere mooie eigenschappen ook.

Interesse? Maak het kenbaar. In de rechterkolom op deze pagina zie je in welke retraites er nog plek voor je is.