GUUS WENT / NIEUWSBRIEF 2019

Beste lezer,

Ik hoop dat het je goed gaat.

Deze nieuwsbrief heeft een tijdje op zich laten wachten, en het is er in 2019 ook maar één geworden.
Dit jaar was voor mij een overgangsjaar. Ik heb willen wachten tot alles rond was. Er is veel gebeurd.
Het resultaat :

  1. Mahasi Sayadaw Stichting opgericht
  2. Website vernieuwd
  3. Nieuwe locatie voor retraites
  4. Tijdelijk minder 10-daagses
  5. Koken als donatie
  6. Winterretraite Myanmar
  7. Agenda

1. Mahasi Sayadaw Stichting opgericht

!n 2011 ben ik begonnen met het organiseren en begeleiden van 5-daagse Vipassana-retraites. In 2016 zijn daar 10-daagse retraites bij gekomen. 10 dagen om een alternatief te bieden voor de populaire 10-daagse retraites volgens de U Ba Khin-methode of de Goenka-methode.

Tevreden en dankbaar kijk ik terug. Het delen van de methode was verrijkend. De deelnemers aan de retraites hebben al die jaren voor mijn levensonderhoud gezorgd.  En daar bovenop: het mogelijk gemaakt dat ik zelf ieder jaar mijn oefening kon verdiepen door 60-daagse retraites in Myanmar.

Een klein jaar geleden ben ik 66 geworden, de AOW-gerechtigde leeftijd. Dit betekent dat ik niet langer afhankelijk ben van de giften na afloop van de retraites.

Een reden voor bezinning en vooruitkijken.

Het zelf intensief beoefenen van de Mahasi-methode heeft geleid tot gestadige verdieping en vooruitgang. De respons van de deelnemers is enthousiast. Daarnaast zie ik om mij heen dat de methode in Nederland steeds minder onderwezen wordt.

Om het onderricht in de Mahasi-methode te bestendigen en te borgen, heb ik ervoor gekozen een stichting op te richten met de naam Mahasi Sayadaw Stichting.

Donaties na afloop van retraites komen volledig ten goede aan deze stichting. Omdat de stichting de ANBI-status heeft, zijn alle schenkingen aftrekbaar voor de belasting.

2. Nieuwe website

– 5-daagse10-daagse en langere retraites
– De Mahasi-methode
– Wie wij zijn
– Myanmar: een juister narratief.
– De aanmelding voor retraites is nu geautomatiseerd, inclusief betaling verblijfkosten.

3. Nieuwe locatie

Na acht jaar, met in totaal ongeveer vijftig retraites en weekenden, heb ik deze week afscheid genomen van Rivendel in Kranenburg. Ik kijk met dankbaarheid terug op hoe ik er tientallen malen vanuit Nijmegen naartoe ben gefietst. De liefdevolle en deskundige wijze waarop Peter en Thijs al die jaren gekookt hebben. We gaan in goede verhoudingen uit elkaar. Voor Rivendel breekt een overgangsjaar aan. Peter gaat weg en Thijs gaat met zijn kinderen de locatie nieuw opzetten. Ik blijf dit volgen, en wellicht keer ik er terug.
In 2020 vinden de 5-daagse retraites plaats in Hof van Kairos in Winterswijk, en de 10-daagse in  Abdijhoeve Betlehem in Doetinchem.

4. Tijdelijk minder 10-daagsen

Jerome Stoel, die mij sinds 2016 assisteert bij de 10-daagse retraites, heeft aangegeven zich hiervoor niet meer dan één keer per jaar vrij te kunnen maken in verband met zijn groeiende praktijk als therapeut. Op korte termijn heb ik nog geen alternatief, maar het blijft de bedoeling om jaarlijks drie 10-daagsen te begeleiden en/of organiseren.

5. Koken als donatie

Hof van Kairos in Winterswijk als locatie voor zes 5-daagse retraites betekent een gelegenheid voor yogi’s die eerder hebben deelgenomen om tijdens een retraite de maaltijden te verzorgen.
Het gaat om een ontbijt en een lunch voor 12 personen. Vanaf twee uur ’s middags ben je vrij. Verblijf is uiteraard gratis. Er is een draaiboek aanwezig met recepten, maar er is natuurlijk ook ruimte voor eigen ideeën. Neem contact op als je interesse hebt om op deze manier vrijgevigheid te beoefenen.

6. Winterretraite Myanmar

Van 26 november t/m 11 februari ben ik in Myanmar voor mijn jaarlijkse 60-daagse retraite. Ik ga niet alleen. Een man (33) en een vrouw (32) die de afgelopen tijd met de Mahasi-methode in aanraking zijn gekomen gaan ook.

7. Agenda Winter – Voorjaar – Zomer

Het gaan zien van het verschil tussen fictie en feit, tussen nieuws en nep-nieuws, is een geleidelijke weg, waarop ik je graag begeleid. Veel is niet wat het lijkt. Uiteindelijk is niets wat het lijkt. Steeds vaker word ik aangenaam verrast door de ervaringen van deelnemers. Alle reden om zo door te gaan. Hier is het programma voor 2020.

5-daagse Vipassana-retraites – Hof van Kairos, Winterswijk

  • vrijdag 13 – woensdag 18 maart
  • donderdag 30 april – dinsdag 5 mei
  • vrijdag 26 juni – woensdag 1 juli
  • vrijdag 24 – woensdag 29 juli
  • vrijdag 21 – woensdag 26 augustus
  • vrijdag 16 – woensdag 21 oktober

10-daagse Vipassana-retraite – Abdijhoeve Betlehem, Doetinchem

  • maandag 3 – vrijdag 14 augustus

Mahasi-retraite elders – of langer dan 10 dagen

  • Dhamma Group Brussels – Belgische Ardennen
  • Saraniya Dhamma – Manchester
  • Satipanya – op de grens van Engeland en Wales
  • Pian dei Ciliegi – nabij Piacenza, Noord-Italië
  • Panditarama Lumbini – Nepal
  • Hse Mine Gon Forest Center – Bago, Myanmar
  • Mahasi Sasana Yeiktha – Yangon, Myanmar

Zie voor een totaalbeeld – met ook andere Vipassana-methodes – de Vipassana Startpagina.

Na je aanmelding neem ik contact met je op voor een kennismakingsgesprek.
Van 26 november tot 11 februari ben ik in Myanmar.

Heb je vragen of opmerkingen? Mail of bel: 024-3738889.

Hartelijke groet,
Guus Went
www.mahasi.net

Copyright © 2019 Mahasi Sayadaw Stichting