Panditarama Lumbini

Centrum in de geboorteplaats van de Boeddha (Lumbini, Nepal) onder leiding van Sayadaw U Vivekananda (Duitsland, 1956) en de Birmese non Sayalay Bhadda Manika (1955). Beiden zijn leerlingen van U Pandita (Birma), de opvolger van Mahasi Sayadaw (1904-1982). U Vivekananda is ieder jaar in april, mei en juni in Europa, Australië of de VS om les te geven, en Daw Bhadda Manika gaat in het voorjaar vaak naar Maleisië of Indonesië. De rest van het jaar kan men in dit centrum zo lang men wil terecht. Hier ben ik in 2011, 2015 en 2016 geweest. Zie ook de Facebookpagina voor actuele mededelingen en gebeurtenissen.

Zie ook de Aanvullende Instructies van Sayadaw U Vivekananda.

Op 1 november 2023 is het centrum heropend, na drie jaar gesloten te zijn geweest vanwege het covid-virus.
De eerste maand is echter gereserveerd voor een retraite in Australië, die vanuit Lumbini ONLINE begeleid wordt door de staf. Daarmee zijn de 24-26 plaatsen in Lumbini qua begeleiding al ingenomen. Onze excuses voor de aanvragen die daarvoor afgewezen moesten worden en voor de hierdoor veroorzaakte verwarring.
Vanaf half december is er weer plaats voor korte (7 – 10 dagen) retraites. Vanaf half januari tot eind maart is er meer plaats.
Vanaf 31 maart 2024 is het centrum enkele maanden gesloten, omdat Sayadaw U Vivekananda en Sayalay Daw Bhaddamanika dan in het buitenland lesgeven.
Onder meer in Nederland: 14 – 25 juni 2024 in de Hof van Kairos in Winterswijk Kotten.