GUUS WENT / NIEUWSBRIEF 2021-2

Beste lezer,

Ik hoop dat het je goed gaat.

In deze halfjaarlijkse nieuwsbrief:
1. Een eigen plek
2. Gastleraren voor 10-daagse retraite
3. Koken als gift
4. Agenda

Met een hartelijke groet,
Guus Went,
www.mahasi.net

 

1. Een eigen plek

Het is het jaar 2021 na Christus. Heel Nederland is bevangen door begeerte, haat en begoocheling (= domheid). Héél Nederland?

Toegegeven, er staat echt wel eens iets verstandigs in De Volkskrant of op GeenStijl. En ja, soms bereiken Ajax én Feyenoord een volgende ronde. Iedereen kan hier ongetwijfeld in jouw ogen betere voorbeelden noemen. Maar wat ik bedoel, is van een andere orde.

Er zijn mensen die in retraites tot inzichten komen.

. . .

Voor onze retraites is erg veel belangstelling. Reservelijsten van 20 tot 30 personen zijn gebruikelijk, terwijl er maar plaats is voor 10 deelnemers. Dus het zou goed zijn om meer te doen.
Echter: onze huidige locaties kunnen ons niet vaker gastvrijheid bieden, en andere locaties zijn niet beschikbaar of vinden wij te duur. Wordt het misschien tijd voor een eigen plek?

De afgelopen maanden zijn we ons gaan oriënteren over de aankoop van een eigen locatie. (Onder meer deze, maar wij waren net te laat.) Een plaats waar retraites kunnen plaatsvinden en waar we ook zelf kunnen wonen. Als we dit vertellen aan het eind van een retraite, krijgen we heel enthousiaste reacties.

Nu even de feiten. Privé zal het ons lukken een zodanig bedrag aan eigen geld bij elkaar te krijgen, dat een aanvullende hypotheek mogelijk is, waarmee het realistisch is om de vastgoedmarkt op te gaan.
Is het plaatje misschien nog mooier te maken? Wie heeft interesse in – en mogelijkheden voor: een lening, een gift, een garantstelling, een investering, participatie in eigenaarschap, samenwerking bij de exploitatie, medebewoning, of wat niet al? Twee yogi’s hebben al aangeboden van dienst te zijn met adviezen: een architect en een deskundige op financieel/juridisch en vastgoedgebied. Ben jij de volgende?

Met een eigen plek zal het mogelijk zijn twee keer zoveel retraites te geven. En niet alleen dat. De strijd tegen de bezettingsmacht van begeerte, haat en begoocheling – zoals hier beschreven door Sayadaw U Pandita – zal dan door ieder van ons met verdubbelde kracht gevoerd kunnen worden.

2. Gastleraren voor 10-daagse retraite

Van maandag 2 tot vrijdag 13 mei 2022 wordt in de Abdijhoeve in Doetinchem een 10-daagse retraite ONLINE vanuit Nepal begeleid door Sayadaw U Vivekananda en Sayalay Daw Bhaddamanika.

Sayadaw U Vivekananda (1956) is een Duitse monnik die sinds 1999 aan het hoofd staat van Panditarama Lumbini International Vipassana Meditation Centre in Nepal. Sayalay Daw Bhaddamanika (1955) is een Birmese non die hem daarbij assisteert. Beiden zijn opgeleid door Sayadaw U Pandita (1921-2016).

Sinds de uitbraak van het corona-virus in 2020 is het centrum in Lumbini gesloten en hebben de beide leraren niet meer kunnen reizen, maar wel veel online retraites begeleid. De situatie in Nepal is zodanig, dat beiden verwachten pas in maart 2022 hun eerste vaccinatie te krijgen. Daarmee acht de Sayadaw – die gewoonlijk jaarlijks van april tot juli lesgeeft in Europa, Australië en de VS – het ook in 2022 nog niet mogelijk om te reizen.

Sayadaw U Vivekananda werd mij in 2008 onder de aandacht gebracht door Bhante Bodhidhamma. In 2010 in Italië deed ik voor het eerst een retraite bij hem. Hij heeft voor mij feitelijk de weg naar Azië geopend. In 2011 ging ik voor zes weken naar Lumbini, Nepal. Daar kwam Sayadaw U Pandita een paar dagen, en sindsdien heb ik zeven keer een 60-daagse retraite gedaan in Panditarama Forest Meditation Centre in Birma.

Sayadaw U Vivekananda was al eerder in Nederland, o.a. in 2011 en 2014. De afgelopen jaren hebben enkele yogi’s een retraite in Lumbini gedaan. Een van hen, Joris, schreef daarover het volgende verslag. Hier vind je tientallen teachings die de Sayadaw sinds 2003 in de VS heeft gehouden. Ik kan deze beide leraren echt van harte aanbevelen!

3. Koken als gift
Vrijgevigheid is het actieve tegendeel van verlangen, en daarmee een essentieel onderdeel van het trainen van geest en hart. In onze retraites is de begeleiding een gift en geven wij daarmee ook de deelnemer de gelegenheid een gift te doen. Wij vinden het belangrijk dat ook vanuit de keuken vrijgevigheid geboden wordt. Yogi’s waarderen dit zeer.

Deze maand zijn we voorzien, maar vanaf januari zijn voor de 5-daagse retraites vrijwillige koks weer van harte welkom. De yogi’s doneren je verblijf. Vanaf 14.00 uur ‘s middags kun je deelnemen aan het formele programma. Menu’s kunnen we je leveren of kun je zelf voorstellen. Het koksleven tijdens een retraite staat hier beschreven. (Waarschuwing: het beroep van kok is volgens recent onderzoek van het CBS en TNO het meest gevaarlijke beroep in Nederland. Héél Nederland?)

Interesse? Maak het kenbaar en we nemen contact met je op.

4. Agenda
Dit jaar staat nog één 5-daagse retraite gepland. In 2022 acht 5-daagse retraites en twee 10-daagse (zie hierboven, en een met Guus en Jerome). Eind mei geeft Guus weer een 7-daagse in Engeland (Satipanya). Jerome biedt drie Lange Weekenden aan. In februari wordt het Activiteitenverslag en de Jaarrekening 2021 van de Mahasi Sayadaw Stichting gepubliceerd.