GUUS WENT / NIEUWSBRIEF 2024-1

Beste lezer (m/v),

Ik hoop dat het je goed gaat.

Iemand vertelde mij deze week dat haar bejaarde buurman met een hartaanval in het ziekenhuis was opgenomen en verzuchtte dat ze zo graag iets voor hem zou willen doen.
‘Verdienste delen’, was mijn reactie. ‘Herinner je een verdienstelijke daad en spreek de wens uit: “Moge door de verdienstelijkheid van deze daad van mij, mijn buurman er bovenop komen”.’
Nu zijn wij meestal niet zo met onszelf bevriend dat wij ons gemakkelijk verdienstelijke daden van onszelf herinneren.
Als er echt geen verdienstelijke daad in je actieve herinnering komt, herinner je dan een willekeurige daad en pas het contrastframe toe: ‘Ik had het ook NIET kunnen doen’.
There you go! Zelfs iets schijnbaar normaals, dat je vanmorgen uit je bed gestapt bent, kan dan al verdienstelijk blijken te zijn. Zo ontwikkelen wij ook nog eens vriendelijkheid en zelfrespect.

Het delen van Dhamma is de hoogste gift die wij kunnen doen. Maar denk vooral niet dat we daarvoor monnik of non moeten zijn. Dat kunnen we allemaal! Het is een kwestie van anders denken, ons anders verhouden tot onszelf. Het bovenstaande is er een voorbeeld van. Het kan in ‘kleine dingetjes’ zitten.

Een speciale – en zéér verdienstelijke – vorm van delen van Dhamma is de oprichting van een retraitecentrum of een klooster. Dat is een wens die ik al vele jaren heb, en onlangs werd mij een zo bijzondere kans geboden . . .  dat jij nu hier deze nieuwsbrief leest.

In deze nieuwsbrief:
1. Klooster St Raphael
2. Jaarrekening en Activiteitenverslag 2023
3. Retraites 2024

Met een hartelijke groet,
Guus Went
www.mahasi.net

1. Klooster St Raphael

Photo: Stephan Pesch / BRF
Op 8 maart werd ik gebeld door de directrice van Reliplan, Mickey Bosschert, dat er een prachtig klooster te koop staat in België. Klooster St Raphael, Klosterstrasse 66, Montenau, op 430 meter hoogte gelegen in de Belgische Eifel, staat al zes jaar leeg.
Inmiddels ben ik al twee keer wezen kijken. Het is fantastisch mooi gelegen, en toch in drie uur te bereiken vanaf Utrecht. Ik ben er zeer enthousiast over en zie een heleboel mogelijkheden.

Het aantal van 50 kamers heeft betrekking op het hele complex.
Er zijn drie gangen met elk 8 gastenkamers en 2 dames- en 2 herentoiletten/douches, dus feitelijk 24 gastenkamers.
In de villa, het voorhuis, zijn 11 grotere kamers, geschikt voor permanente bewoning.
Er ligt ruim 8 ha grond omheen, waaronder twee bouwkavels recht tegenover de ingang.

Eerder in mijn leven heb ik ervaren dat een eigen centrum ongekende positieve krachten kan losmaken. Daar lijkt het nu weer op. Mickey Bosschert gunt het ons zeer en draagt allerlei ideeën aan, yogi Rolf is architect en zet zijn deskundigheid in, hetzelfde geldt voor yogi Reinout, die een businessplan gaat schrijven. De gemeente Amel is erg betrokken bij het klooster, en denkt volop met ons mee. De eigenaren, de Missionarissen van Steyl, hebben ons een optie gegeven tot 20 mei.

Lieve yogi’s, schroom niet je te melden als je denkt iets te kunnen inbrengen. Hoe mooi zou het zijn om misschien wel wekelijks met een klein gezelschap naar Montenau af te reizen om te kijken, te voelen, te ruiken. Hoe mooi zou het zijn om de komende twee maanden in korte nieuwsbrieven verslag te kunnen doen van ontwikkelingen!

2. Jaarrekening en Activiteitenverslag

De Jaarrekening en het Activiteitenverslag 2023 zijn gepubliceerd en in te zien.
Door een positief resultaat van € 21.600 (vorig jaar € 9.982) is het eigen vermogen van de Mahasi Sayadaw Stichting toegenomen tot € 57.928. Daarnaast is er een bestemmingsreserve van € 125.000. Er staat nu € 180.000 op de spaarrekening.

3. Komende retraites (zie voor Internationaal de AGENDA)

5 – 10 april: 5-daagse retraite Hof van Kairos, Winterswijk Kotten
26 april – 1 mei: 5-daagse retraite Hoeve Wetermans, Olst

14 – 25 juni: 10-daagse retraite, o.l.v. Sayadaw U Vivekananda en Sayalay Daw Bhaddamanika, Hof van Kairos, Winterswijk Kotten.

Na in 2022 en 2023 een 10-daagse retraite online begeleid te hebben in de Abdijhoeve in Doetinchem, komen Sayadaw en Sayalay dit jaar in eigen persoon naar Europa (Italië, Zwitserland, Duitsland en Nederland). Om de verblijfkosten zo laag mogelijk te houden en met eigen koks te kunnen werken, hebben wij dit jaar 2024 gekozen voor de locatie Hof van Kairos. Er zijn nog enkele plaatsen vrij in een 2-persoons kamer en met een eigen tentje. En er is nog plaats voor een kok voor 4 – 5 dagen!

26 – 31 juli: 5-daagse retraite Hoeve Wetermans
5 – 16 augustus: 10-daagse retraite o.l.v. Guus Went en Jerome Stoel in de Hof van Kairos
23 – 28 augustus: 5-daagse retraite Hoeve Wetermans
4 – 9 oktober: 5-daagse retraite Hof van Kairos
12 – 26 oktober: 14-daagse retraite met Guus Went in Satipanya, Wales
1 – 3 november: Lang Weekend met Jerome Stoel, Hof van Kairos