GUUS WENT / NIEUWSBRIEF 2022

Beste lezer,

Ik hoop dat het je goed gaat.

In deze halfjaarlijkse nieuwsbrief:

1. Een eigen plek
2. Satipanya als inspirerend voorbeeld
3. Begeleiding vanuit Nepal
4. Sponsoring van een yogi
5. Jaarrekening en Activiteitenverslag
6.  Agenda

Met een hartelijke groet,
Guus Went
www.mahasi.net

 

1. Een eigen plek

 

De foto links toont de achterkant van het huis in Nijmegen waar ik bijna 19 jaar gewoond heb (op de tweede en derde verdieping). Sinds 3 juni staat het te koop. Als je even wilt binnenkomen, bekijk dan beslist de fraai gemonteerde video.

De rechtse foto toont het huis dat mijn collega’s Jerome & Wietske en ik sinds heel recent op het oog hebben. Het ligt net over de grens in Duitsland, ten noorden van Twente. Erachter staat een even grote schuur. Zie je er ook in wat wij erin zien?

Zoals wij in de vorige nieuwsbrief meldden: voor onze retraites is erg veel belangstelling. Reservelijsten van meer dan 20 personen zijn gebruikelijk, terwijl er maar plaats is voor 10 – 12 deelnemers. Dus het zou goed zijn om meer te doen.

Echter: onze huidige locaties kunnen ons niet vaker gastvrijheid bieden, en andere locaties zijn niet beschikbaar of vinden wij te duur.

Mocht deze locatie doorgaan (deze week hebben we een bezichtiging): de aankoop zullen we geheel uit eigen middelen kunnen financieren. Voor de verbouwing tot een centrum schatten wij in dat een bedrag van € 300.000 tot € 400.000 nodig is. Twee investeerders, die samen in de helft van dat bedrag kunnen voorzien, hebben zich het afgelopen jaar vanuit de retraites al gemeld, evenals een architect en een financieel adviseur. Wie ziet er mogelijkheden ook te kunnen bijdragen?

2. Satipanya als inspirerend voorbeeld

In het voorjaar van 2007 betrok Bhante Bodhidhamma (Birmingham, 1947) een kleine bungalow in de countryside van Shropshire (West-Midlands).
In de zomer van 2007 was ik daar twee weken lang deelnemer aan een retraite, de langste die ik tot dan toe in mijn leven gedaan had. We waren met zes deelnemers, mediteerden in de huiskamer, aten in de keuken en sliepen in 2-persoons kamers.
In de jaren daarop is Satipanya Buddhist Retreat stapje voor stapje uitgebouwd. Er kwam buiten een hardhouten decking van 10 x 10 meter, handig voor de loopmeditatie. De meditatieruimte werd twee keer zo groot, en er kwam een zaal naast voor de loopmeditatie. Naast de keuken kwam een eetzaal en ten slotte kwam er opzij een dubbellaags blok van in totaal acht 1-persoons kamers. Twaalf mensen kunnen hier nu een gerieflijk onderkomen vinden voor hun retraites.

Sinds 2015 begeleid ik er op uitnodiging van Bhante Bodhidhamma jaarlijks een 7-daagse retraite. Voor volgend jaar heb ik een uitnodiging voor 14 dagen geaccepteerd.

Dit jaar 2022 was ik er van 20 tot 30 mei. Dat de deelnemersgroep opmerkelijk multiculti was (naast Engelsen een Duitser, een Amerikaan, een Hongkong-Chinese, een Srilankaan en ik als Nederlander) gaf extra verbondenheid.

Ik voel mij daar zo thuis! Ook wat betreft de omgeving. In mijn ogen is in Shropshire de tijd zestig jaar blijven stilstaan. Ik vind met name inspiratie in de weg der geleidelijkheid die in Satipanya begaan is. Zie op de website bovenstaande geschiedenis geïllustreerd in honderden gedetailleerde foto’s van de bouw. Werkelijk een genot om eens de tijd voor te nemen. Duidelijk wordt uit de foto’s ook dat Bhante Bodhidhamma terecht constateert dat Satipanya Buddhist Retreat volledig dankzij niet-‘geboren’-Boeddhisten tot stand is gekomen.

Inmiddels is Bhante Bodhidhamma 75 en wil hij het wat rustiger aan gaan doen. Van zijn naaste medewerker Noirin Sheahan hoorde ik dit jaar dat hij – in 2007 zestig jaar oud – achteraf zegt dat hij niet nóg een keer als zestigjarige een dergelijke bouwactiviteit zou starten. Daar werd ik (negenenzestig nu) wel even stil van, maar het is mij heel duidelijk dat de geest niet ouder wordt en dat er jongere mensen met groeiend vertrouwen in de nabijheid zijn.

3. Begeleiding vanuit Nepal

Van maandag 2 tot vrijdag 13 mei werd in de Abdijhoeve in Doetinchem een 10-daagse retraite ONLINE vanuit Nepal begeleid door Sayadaw U Vivekananda en Sayalay Daw Bhaddamanika.

Sayadaw U Vivekananda (1956) is een Duitse monnik die sinds 1999 aan het hoofd staat van Panditarama Lumbini International Vipassana Meditation Centre in Nepal. Sayalay Daw Bhaddamanika (1955) is een Birmese non die hem daarbij assisteert. Beiden zijn opgeleid door Sayadaw U Pandita (1921-2016).

Er waren minder deelnemers (15) dan wij in de 10-daagsen gewend zijn. Maar het enthousiasme was er niet minder om. Een greep uit de evaluatieformulieren (ter wille van de leraren in het Engels):

  • ‘I experience a little what mindfulness can do for me (more energy, alertness, better smell, hearing, seeing,,,). Also skipping dinner went very well and was very good for my digestion.’
  • ‘My self-love during the practice was much better than previous experiences (6-8 years ago). So less aversion, less (almost none) sceptical doubt etcetera – this helped my practice greatly.
  • The whole experience of being ill during a retreat and meditating on that circumstance was remarkable and insightful.
  • And the experience again of having a complete quiet mind, being fully aware in the moment . . .’
  • ‘Amazing was during the walking meditation that I was able to walk without controlling/thinking, so I was really following my feet with very good concentration. In another meditation I was able to notice my thinking, see it as just that, let it go and focus on my walking.
  • And I realized after 2 or 3 days that I could apply this with many things in daily life and this really happened.
  • For me the retreat has worked out really great.’
  • ‘Amazing what the mind can do when you step out of your normal daily life distractions / coping mechanisms.’

Over de begeleiding:

  • ‘Truly and honestly amazing, committed, dedicated, caring, very wise, mindful and with pure loving kindness.’
  • ‘The 1-on-1 interviews were of very high quality and very inspiring. Each time I felt energized again to practice with more effort, something that is very important. Also the knowledge was of such high level that it directly created a lot of trust.’

Sayadaw U Vivekananda en Sayalay Daw Bhaddamanika hebben nadrukkelijk de wens uitgesproken volgend jaar opnieuw een 10-daagse retraite te begeleiden. Dat gaan we regelen.

4. Sponsoring van een yogi
Teodora Pacurar (35, Roemenië) ontmoette ik in 2018 in Engeland, toen zij deelnam aan een retraite die ik daar begeleidde.
In de winter 2019-2020 deed zij (net als ik) de 60-daagse retraite in Panditarama Hse Mine Gon Forest Meditation Centre in Birma.
Teo is in haar vaderland werkzaam geweest als actrice en journaliste, maar werkt tegenwoordig in de horeca, een jaar lang op het Kanaaleiland Jersey en nu in Amsterdam.
Deze zomer wil zij 90 dagen in retraite in Dhammaramsi in België, onder begeleiding van de Amerikaanse non Sayalay Daw Vajirañana. Zij wil het centrum € 1500 doneren om haar verblijf daar mogelijk te maken. De Mahasi Sayadaw Stichting sponsort haar voor € 500. In deze brief stelt Teo zich voor, legt zij uit waarom zij de retraite wil doen, en wat jouw steun aan haar kan betekenen.

5. Jaarrekening en Activiteitenverslag

In 2021 had de Mahasi Sayadaw Stichting een omzet van € 63.468. Er werd € 16.137 aan donaties ontvangen, en er is van ons uit voor € 2.382 gedoneerd. Het resultaat in 2021 bedraagt € 8.006 positief. Op de spaarrekening staat nu € 25.000. Het totaalbeeld is te vinden in de Jaarrekening en wordt toegelicht in het Activiteitenverslag, beide te vinden op de website-pagina Wie wij zijn.

6. Agenda

Dit jaar staan nog vijf 5-daagse retraites gepland. Ze zijn allemaal volgeboekt, alleen 15 – 20 juli is er nog plaats voor een kok. In de 10-daagse van augustus (30 deelnemers) zijn nog twee plaatsen vrij. Jerome biedt nog één Lang Weekend aan.
Voor 2023 staan twee Lange Weekenden, acht 5-daagse retraites en twee 10-daagsen gepland. Deze zullen in juli-augustus op de website komen.