GUUS WENT / NIEUWSBRIEF 2023-1

Beste lezer,

Ik hoop dat het je goed gaat.

Je hebt niets gemist als je na juni 2022 geen nieuwsbrief meer ontvangen hebt: er is er geen verschenen. Wel is er genoeg gebeurd: herfst en winter stonden in het teken van mijn privéverhuizing.

In deze nieuwsbrief:
1. Verhuisd
2. Hoe broos is ons leven
3. Jaarrekening en Activiteitenverslag 2022
4. Vertaling In This Very Life
5. Nieuwe (huur)locatie
6. Website
7. Agenda

Met een hartelijke groet,
Guus Went
www.achtzaamheid.nl

 

1. Verhuisd

Toen ik op vrijdag 21 oktober ‘s middags op de Hof van Kairos was aangekomen en de 5-daagse retraite zou beginnen, kwam het bericht door dat mijn huis in Nijmegen verkocht was. Zie de vorige nieuwsbrief.
In de retraite die volgde, kwam ik zorgelijkheid tegen, het besef van thuisloosheid (niet die van een monnik, maar die van een vogel), en de diepgaande ervaring dat in de oefening (vooral tijdens het lopen) mijn eigenlijke thuis gelegen is.

Eind december heb ik een klein huurappartement betrokken in Lobith, aan de grens met Duitsland. Zie op de foto het meest linkse gebouw, op 1-hoog tweede raam van links. Op de voorgrond zie je een oude arm van de Rijn – de huidige Rijn ligt 1,5 km van mijn huis.
In het perspectief van het streven naar een centrum betekent dit in twee opzichten een grote stap voorwaarts: ik heb nu vrijheid van beweging: een huurwoning kun je per maand opzeggen. En ik heb € 125.000 aan de Mahasi Sayadaw Stichting kunnen schenken, met als bestemming: ‘voor een Mahasi-centrum’.

Met dit geld en met enkele geïnteresseerde financiers (yogi’s) zijn wij op zoek naar een eigen locatie.

2. Hoe broos is ons leven
Op zaterdag 17 juni zou Jerome Stoel, met wie ik sinds 2016 10-daagse retraites begeleid, even gaan zwemmen op vijf minuten fietsen van zijn huis. In een moment dat hij zich niet meer kan herinneren moet hij met zijn e-bike tegen een betonnen rand op de weg zijn gereden. Met diverse breuken en een hersenfractuur verblijft hij sinds 29 juni in een revalidatiecentrum. Gisteren zocht ik hem daar op. Hij gaat hard vooruit, maar zal nog enkele maanden niet kunnen werken.
Hoe broos is ons leven! Veranderlijk (anicca), moeilijk te verdragen (dukkha) en onbeheersbaar (anatta) – de drie universele karakteristieken.
De 10-daagse retraite begeleid ik dit jaar alleen, daarom heb ik met vijftien deelnemers de inschrijving gesloten.

3. Jaarrekening en Activiteitenverslag 2022

In 2022 had de Mahasi Sayadaw Stichting een omzet van € 82.692. Er werd € 21.724 aan donaties ontvangen, en er is van ons uit voor € 950 gedoneerd. Het resultaat in 2022 bedraagt € 9.982 positief. Op de spaarrekening staat nu € 160.000. Het totaalbeeld is te vinden in de Jaarrekening en wordt toegelicht in het Activiteitenverslag, beide te vinden op de website-pagina Wie wij zijn.

4. Vertaling In This Very Life
Toen Mahasi Sayadaw (1904 – 1982) overleed, hebben zijn leerlingen uit hun midden Sayadaw U Pandita (1921-2016) gekozen als zijn opvolger.
Het boek In This Very Life; The Liberation Teachings of the Buddha. Boston, Wisdom Publications, 1992, is een weergave van leringen tijdens de eerste retraite van drie maanden die de Sayadaw in 1984 in het IMS in de Verenigde Staten gaf.
Dertig jaar later is het in vele talen vertaald, maar nog niet in het Nederlands. Ik heb Gerolf T’Hooft van Uitgeverij Asoka bereid gevonden om de vertaalrechten te verwerven. Asoka is gespecialiseerd in het uitgeven van Boeddhistische literatuur. Inmiddels ben ik een eind op streek met de vertaling. De uitgave staat gepland voor 2024.

5. Nieuwe (huur)locatie
Om de verblijfkosten voor de 5-daagse retraites volgend jaar gelijk te kunnen houden aan dit jaar, zijn er in 2024 twee veranderingen:
1. In de Hof van Kairos huren wij het ‘retraitehuisje’ erbij voor de kok en voor Guus. Daardoor komen er in het hoofdgebouw twee kamers extra beschikbaar. De deelnemersgroepen worden vergroot van 10 naar 13. Er zijn dan 9 plaatsen op een 1-persoons kamer en 4 op een 2-persoons.
2. Wij hebben een nieuwe locatie gevonden in de Hoeve Wetermans in Olst. Er worden in 2024 vier 5-daagse retraites gehouden in Olst en drie in Winterswijk.

6. Website
Marita Odendaal, die de website heeft ontworpen en vijftien jaar lang heeft onderhouden, is door fysieke malheur niet langer in staat om dit te blijven doen. Ik dank haar hartelijk en wens haar alle goeds toe.
Nu is er iemand nodig die haar werk kan overnemen. Omdat de Mahasi Sayadaw Stichting zo veel mogelijk werkt op basis van vrijgevigheid, dana, richt ik deze vraag in eerste instantie naar de lezers van deze nieuwsbrief. Wie beschikt over de vaardigheden om een website (WordPress) technisch te onderhouden? En misschien ben je ook handiger dan ik in het bevorderen van de vindbaarheid op internet (SEO)? Ook als je het werk alleen tegen een bepaalde vergoeding kunt doen, is je reactie van harte welkom.

7. Agenda

Voor 2023 staan acht 5-daagse retraites gepland. Zes zijn er inmiddels achter de rug, augustus en september volgen nog.
Jerome heeft een Lang Weekend gegeven.
In augustus is er een 10-daagse die door mij wordt begeleid. In september een 10-daagse in Doetinchem o.l.v. (online) Sayadaw U Vivekananda en Sayalay Daw Bhaddamanika.
In oktober begeleid ik een 14-daagse retraite in Satipanya in Engeland/Wales.

Voor 2024 zijn de volgende data vastgesteld – inschrijving is al mogelijk:
5 – 10 januari: 5-daagse retraite Hof van Kairos
16 – 21 februari: 5-daagse retraite Hoeve Wetermans
15 – 17 maart: Lang Weekend Hof van Kairos
5 – 10 april: 5-daagse retraite Hof van Kairos
26 april – 1 mei: 5-daagse retraite Hoeve Wetermans
26 – 31 juli: 5-daagse retraite Hoeve Wetermans
23 – 28 augustus: 5-daagse retraite Hoeve Wetermans
4 – 9 oktober: 5-daagse retraite Hof van Kairos
1 – 3 november: Lang Weekend Hof van Kairos

In augustus zullen de twee 10-daagse retraites die voor 2024 georganiseerd zijn gepubliceerd worden.